Как да не бъдем небрежни с живота си – 8 стъпки

Имате ли чувството, че си губите времетo? Че се отдалечавате от мечтите и целите си? Може би решението да не бъдем небрежни с живота си е стъпката, която ни дели от успеха.

Ето как един древен еврейски цар на име Езекия изобличава и насърчава Божиите служители и народа си да сложат край на състоянието на разруха и да се заемат с призива си и произтичащите от него задачи. За да може да започне възстановяване и нещата да станат такива, каквито трябва да бъдат.

Чада мои, не бивайте сега небрежни; защото вас е избрал Господа стоите пред Него, да Му служите, да сте Му служители и да кадите. (2 Летописи 29:11)

Какво значи да сме небрежни с живота си

Небрежността се изразява в губене на време, в неизползване на това, което имаме, в нехайство и пренебрежителност. В случая към Божия дизайн за живота ни, към ресурсите и талантите, които ни е поверил, към Неговия избор и конкретно призвание. Бог желае ние да бъдем Негови служители и да Му служим от сърце, доброволно с всичко, което сме и което имаме. Това е Божията рецепта за успешен живот.

Небрежността означава да вършим нещо през пръсти и да не полагаме грижи за това, което ни е поверено. Нужно е да разберем, че животът, телата ни, душите ни, заедно с всичко заложби, наклонности и таланти са скъпоценен дар от Бога. Дар и ресурс, който Бог очаква от нас да управляваме под Негово ръководство и с пълно съзнание за отговорността, която носим.  Друг аспект на небрежността е неподготвеността. Много често искаме да минем напряко и да стигнем до целта без да платим цената, т.е. без да положим усилия. Това естествено не води до желания резултат.

Да бъдем небрежни означава и да забравяме. Забравянето е сериозен проблем. Библията е пълна с Божиия призив да не забравяме и да си спомним. За да водим успешен и пълноценен живот е нужно да не забравяме кой е Бог, кои сме ние, каква е Божията воля за живота ни, защото това ни дава една стабилна мотивация да живеем следвайки Неговия дизайн. Нужно е да си припомняме делата Му, добрините Му, верността и грижата Му. Нека не забравяме, че всяко дадено добро и всеки съвършен дар е отгоре (Яков 1:17).

Какво значи да НЕ бъдем небрежни с живота си

Да не бъдем небрежни означава да бъдем внимателни и грижовни. Също така означава да бъдем отдадени на нещо, концентрирани и фокусирани. Отдадеността изисква посвещение, тя е дългосрочен проект, за който са нужни издръжливост и сила. Да се фокусираме върху нещо също изисква да кажем „не“ на други неща, които се борят за вниманието и времето ни. Добрата новина е, че когато решим да не бъдем небрежни и се посветим на Божия план за живота ни, Бог снабдява нужната сила и благодат да стоим фокусирани и да следваме предначертания път.

Внимателно проучи кой си и каква работа ти е дадена и след това се потопи в нея. Не сравнявай себе си с другите. Всеки от вас трябва да поеме отговорност да направи най-доброто, което може с живота си. (Галатяни 6:4-5, превод от англ. MSG)
Всеки от нас трябва да поеме отговорност да направи най-доброто, което може с живота си.

Подготовка и успех

Да не бъдем небрежни означава да сме подготвени. Подготовката е половината от работата и от нея зависи успешното ѝ изпълнение. Много често подготовката за нещо отнема много повече време и усилия от свършването на самата работа. Ето защо е нужно да устоим на изкушението да минем напряко и да се подложим на процеса на подготовка. Всеки успешен музикант, художник, писател или спортист ще ни каже, че талантът не е достатачен. Нужна е многогодишна подготовка, много труд и издръжливост. Бог е най-добрият треньор, ментор и учител на света. Когато решим, че искаме да платим цената и да минем през подготовката, Той има грижата да ни води през всяка стъпка от пътя и да снабди всички ресурси и помощ, от която се нуждаем.

И не на последно място, обратното на небрежността е да сме успешни. Бог желае повече от нас да имаме успешен живот и да изпълним призива си да бъдем Негови служители и съ-работници, всеки на мястото си, всеки с уникалните си способности и призвания. Нищо не може да се сравни с радостта и удовлетворението от това да служим на Бога с всичко, което ни е дал; на мястото, което е избрал за нас.

8 основни стъпки от небрежност към успешен живот

  • Разбиране и признаване, че животът и всичко, което сме и имаме са подарък от Бог, който трябва да използваме за добро и Негова прослава. Решение да уважим подаръка и Дарителя.
  • Предаване на живота и пътя си на Бога, под Неговото ръководство и контрол.
  • Приемане и следване на процеса на подготовка – очистване и освещение. 
  • Признаване, че не можем сами. Решение да търсим и да разчитаме на Божията сила и благодат.
  • Решение да намерим своето място и да използваме всичко, което Бог ни е дал. Избор да се посветим на призванието от Бога и да бъдем добри настойници.
  • Решение да не бъдем зависими от резулатите, защото нямаме контрол върху тях. Но сме длъжни да направим най-доброто с това, което ни е дадено и да оставим резултатите на Бог.  
  • Разбиране какво ще ни струва и готовност да платим цената. Готовност да жертваме едно, за да спечелим друго.
  • Упражняване на вяра, че с Божията помощ ще успеем и ще осъществим копнежите и мечтите, които Бог е вложил в сърцата ни.
Всеки от нас трябва да поеме отговорност да направи най-доброто, което може с живота си.

Адаса

Spread the word

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.